هیدرولیک

جک هیدرولیک وسیله‌ای است که در آن نیرویی بر روغن موجود در یک استوانه کوچک وارد می‌شود. این نیرو سبب می‌شود که روغن غیر قابل تراکم به استوانه بزرگ منتقل شود. روغن به پیستون استوانه بزرگ فشار می‌آورد و باعث بلند شدن بار روی استوانه (مثلا ماشین) می‌شود. مکانیزم کار ماشینهای جرثقیل ، و غیره نیز چنین می‌باشد که در عین سادگی ، کار مفید زیادی با بازده بالا انجام می‌دهد.

در ساختمان جک هیدرولیک از این واقعیت استفاده می‌شود که روغن تقریبا تراکم ناپذیر است و نیروی وارد بر خود را منتقل می‌کند. فشار وارد بر پیستون کوچک عینا به پیستون بزرگ منتقل می‌شود و آنرا به طرف بالا می‌راند.

 

کاربردهای جک هیدرولیک

سالیان سال است که جهت راحتی در بلند کردن و حرکت دادن ماشین آلات کشاورزی از توان و قدرت هیدرولیک استفاده می شود. بهره بردن از این توان جهت کنترل کردن و نحوه استقرار در نشستن بر روی تراکتور در ماشین آلات بروز استفاده شده است.در همه ی خودرو ها جهت کمک گرفتن برای حرکت دادن خودرو از روی چاله و یا جا به جایی تایر ها از انواع جک ها بهره می برندکه دارای انواع مختلفی هستند؛ همه نمونه‌های جک های هیدرولیکی، کاربرد گسترده‌تری دارند که امروزه از آنها در خودرو‌های سواری به کرات استفاده می‌شود و همچنین هنوز هم یک بخش ضروری در خودرو‌های سنگین به حساب می آید.

بخصوص جک های هیدرولیکی در ماشین آلات معدنی و راهسازی ، بالابر ، کمپرسی‌ها، جرثقیل‌ها ، لیفتراک و… نیز کاربرد خیلی زیاد و غیر‌قابل انکار دارند.

از دلایل مهم اهمیت استفاده از این جک‌ هیدرولیک ، شکل و ساختار تقریبا ساده بهمراه قدرت بسیار بالایی است که بوجود می آورند.

جک های هیدرولیک در صنایع اهمیت و کاربرد های بسیار زیادی دارند که به اختصار بیان می شود:

بالا بردن و حرکت دادن ماشین‌آلات سنگین ، چرثقیل ها ، کاربرد در پالایشگاهها ، حفاریهای زیر زمینی ، معماری و برج سازی ، تمامی وسایط نقلیه و …

تنوع زیاد و همچنین گستردگی بالا در کاربری این جک ها وجود دارد که موجب شده تا جک‌های هیدرولیک در بین هزاران مدل و نوعهای مختلف و با طول و قطر‌ها و همچنین طراحی‌های متفاوت تولید شوند.

 

زمانیکه جک هیدرولیک کورس کاری خود را سپری می‌کند، نیاز است جهت سیکل های بعدی به مد اولیه خودش برگردد .فشار روغنی برای بارگشت شافت به حالت اول خود که یا حالت بسته همان هل دهنده و یا حالت باز همان سیستم‌ کششی صورت نمی پذیرد و فقط با خارج شدن روغن از پورت ورودی، شافت به همان حالت اول خود بر می گردد. آن نیرویی که سبب بازگشت شافت به حالت اول خود می شود امکان دارد به وسیله یک الکتروموتور به عنوان منبع خارجی اعمال شود.این امکان هم وجود دارد توسط جرمی که بر روی جک هیدرولیک است انجام پذیرد دقیقا مثل بالابرها. برای برگرداندن شافت به حالت اولیه خود در برخی از سیستم ها از فنر بهره می برند. عیب این نوع سیستم ها عدم کنترل بر سرعت بازگشت است که سبب مشکل می گردد.

نکته ای که در جک هیدرولیک دوطرف وجود دارد این است که هر دو سمت جک پورت های ورودی و خروجی وجود دارد و همچنین رفت و برگشت ها با نیروی روغن انجام می شود .این مورد باعث می شود که جک در حرکت های جلو و عقب خود نیرو اعمال کند.

حرکت رو به جلو زمانی آغاز می شود که روغن بتواند به عقب پیستون ها نیرو وارد کند که ماکزیمم اندازه نیرو اعمال می‌گردد؛ زمانیکه کورس به آخر می‌رسد ایندفعه روغن از طرف گلویی جک هیدرولیک با به وسیله فشار وارد می شود و حرکت به جهت عقب انجام می شود که همیشه این نیرو کمتر از حرکت رو به جلو می‌باشد.

از پر کاربردترین انواع جک های هیدرولیکی در بازار و صنعت هیدرولیک باید به جک های تلسکوپی اشاره نمود. جک های تلسکوپی این قابلیت را دارند که هم یکطرفه و هم دو طرفه تولید شوند. نکته مهم در طراحی جک های تلسکوپی اینست که تعدادی از لوله‌ها و با روکش کروم به طور تلسکوپی شکل مونتاژ می شوند به‌ نحوی که هر سیلندر به عنوان شافت جک بعدی به حساب می‌آید .

حال از این نوع طراحی ها جهت استفاده در مکان هاییست که در آن فضا کم است ولی به جا به جایی چند برابری کورس نیاز است. جک های تلسکوپی کاربرد بسیاری در بالابرها ی هیدرولیک مانند آسانسورها، ماشین‌ آلات تخلیه زباله و… دارند البته این نوع جک ها دارای عیب هایی هم هستند مثل طول عمر کوتاهشون و یا نبود فضای مناسب جهت آببتدها . جک‌ هیدرولیک تلسکوپی انواع مختلفی دارند: جک های یک طرفه، دو طرفه، هم‌زمان و غیر هم‌زمان.این نوع جک ها هم مختصات و طراحی منحصر به خود را دارد جک هیدرولیک تلسکوپی در مقایسه با دیگر نوع ها بسیارگران‌تر و تولید و ساخت آن به دقت بسیار و طراحی دقیقی نیازمند است.

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *