واحد مراقبت پنوماتیک

واحد مراقبت پنوماتیک وظیفه دارد تا با اعمال تغییراتی در کیفیت هوای ورودی به تجهیزات پنوماتیک باعث عملکرد بهتر تجهیزات و عمر بیشتر آن ها شود. این تجهیز شامل سه بخش هست که می تواند بصورت یک پارچه یا جداگانه در سیستم استفاده شود. بطور کلی عملیات خاصی برای آماده کردن هوای فشرده می تواند در یک واحد انجام گیرد مانند عملیات فیلتر کردن، تنظیم فشار هوا و روغن زدن. این عملیات اغلب بصورت یک واحد الحاق شده بهم انجام می پذیرد که به آن واحد مراقبت پنوماتیک می گویند و این واحد مراقبت پنوماتیک در ابتدای سیستم پنوماتیکی قرار می گیرد. معمولا استفاده از دستگاه روغن زن در سیستم های پیشرفته ضروری نمی باشد. از روغن زن در موارد خاص استفاده می شود، بخصوص زمانی که سیستم پنوماتیکی دارای بخش قدرت باشد، باید توجه نمود که هوای فشرده در کنترل یک سیستم پنوماتیکی نباید روغن زنی شود.

عملگر ها پنوماتیک دارای حساسیت بسیار بالایی هستند و ورود هرگونه آلودگی به آن ها می تواند باعث ایجاد اختلال در روند عملکرد آن ها باشد. هوا در مناطق مختلف خواص منحصر به فردی دارد، برای مثال در شهری مثل تهران هوا آلوده و حاوی گرد و غبار زیادی است یا در شهر های شمالی و جنوبی که نزدیک دریا هستند هوا بسیار مرطوب است، در صورتیکه هوای مورد نیاز برای کار کردن تجهیزات پنوماتیکی دارای استاندار های خاصی است که واحد مراقبت موظف به تنظیم خصوصیات هوا است. ورود ذرات گرد و غبار، رطوبت یا مواد شیمیایی می تواند آسیب جدی به قطعات وارد کند، به عنوان مثال ذرات جامد می توانند روی بدنه تجهیزات خراشیدگی و آسیب مکانیکی ایجاد کنند و همین خراشیدگی منجر به نفوذ آب و رطوبت شده و در نهایت باعث خوردگی می شود. این ذرات خورده شده یا به اصطلاح اکسید شده، در نقطه ای جمع شده و به این ترتیب باعث کاهش دبی عبوری خواهند شد. همین مثال ساده نشان می دهد که حضور کوچکترین آلودگی در سیستم می تواند آثار مخرب بی شماری داشته باشد که برای پیشگیری از آن می توان از واحد مراقبت استفاده کرد.

اجزای واحد مراقبت پنوماتیک رگلاتور، فیلتر و روغن زن می باشد. در ادامه به توضیح هر کدام می پردازیم.

رگلاتور

یکی از پر مصرفترین تجهیز در سیستم پنوماتیک رگلاتور پنوماتیک یا همان فشار شکن می باشد. این تجهیز با ثابت نگاه داشتن فشار هوا در میزان دلخواه از آسیب تجهیزات دیگر و همچنین باعث کارکرد منظم خط پنوماتیک می شود.

هوای فشرده تولیدی توسط کمپرسور باد دارای نوسان فشار است همچنین معمولا دارای فشار زیادی می باشد که نمی توان از آن مستقیم استفاده کرد و باید با کمک رگلاتور پنوماتیک که یکی از بخش های واحد مراقبت می باشد هوای خروجی کمپرسور باد را رگوله کرد و سپس استفاده کرد.

فیلتر

هوای فشرده دارای کثیفی و رطوبت است که برای تجهیزات پنوماتیکی زیان بار است. فیلتر پنوماتیک که به رطوبت گیر نیز معروف است این مشکل را حل می کند و عمر و عملکرد سیستم بیشتر می شود.

فیلتر آب تقطیر شده، آلودگی ها و روغن های اضافی موجود در سیستم، می تواند باعث فرسایش اجزاء متحرک و درزگیرهای قطعات پنوماتیکی شود. این مواد بدلیل نشتی می توانند از سیستم خارج شوند و اگر از فیلتر استفاده نشود بعنوان مثال در صنایع غذایی، دارویی و شیمیایی میتوانند باعث آلودگی محصولات شده و آنها را غیر قابل استفاده نمایند.

یکی از خصوصیات فیلترهای پنوماتیک اندازه منافذ آن میباشد. اندازه منافذ یک فیلتر نشانگر کوچکترین اندازه ذراتی است که می توانند فیلتر شوند. نکته دیگر اینکه سطح آب تقطیر شده جمع آوری شده در فیلتر، قبل از آنکه به علامت ماکزیمم برسد، باید تخلیه شود، در غیر اینصورت آب تقطیر شده دوباره وارد مسیر هوا می شود.

فیلتر پنوماتیک یکی از قسمت های واحد مراقبت پنوماتیکی است و با عملکرد خود از خط تولید و تجهیزات آن مراقبت می کند.

روغن کار

یکی دیگر از بخش های واحد مراقبت پنوماتیک قسمت روغن کار آن است این بخش وظیفه روغن کاری تجهیزات پنوماتیک را دارند. جک های پنوماتیک و شیر برقی ها به مقدار خیلی کمی روغن کاری نیاز دارن که این کار بسادگی توسط روغن زن و مخلوط کردن ذرات ریز روغن با هوای فشرده انجام می شود.

به عنوان یک اصل باید همواره به این امر توجه داشت که هوای سیلندرهای با درزگیر مقاوم به حرارت نباید روغن کاری شده باشند زیرا گریس مخصوصی که روغنکاری اصلی را انجام می دهد از بین برده میشود. اگر در سیستم هایی که روغنکاری انجام میشود ، بخواهیم از هوای بدون روغنکاری استفاده کنیم ، روغنکاری اصلی شیر آلات و سیلندرها باید تجدید شوند ، چرا که ممکن است روغنکاری اصلی آنها در برخی شرایط از بین رفته باشد.

دستگاه روغن زن روغن کاری هوای فشرده به وسیله روغن زن های پاششی ممکن است در شرایط زیر ضروری باشد :

  • در جاهایی که حرکت های سریع نوسانی مورد نیاز باشد.
  • در سیلندرهای با قطر بزرگ ، که روغن زن باید در ورودی این نوع سیلندرها نصب شود.

با افراط در روغن زنی ممکن است مشکلات زیر پدید آید :

نقص فنی در قطعات.

افزایش مشکلات محیطی

گریپاژ کردن قطعات بعد از زمان خواب طولانی.

نحوه عملکرد

هوای فشرده عبوری از میان روغن زن باعث ایجاد افت فشار بین مخزن روغن و قسمت های بالایی روغن زن میشود. اختلاف فشار به اندازه ای میباشد که نیرویی در جهت هدایت روغن به سمت بالا از طریق مجرا بوجود می آورد و روغن بعد از عبور از مجرا بداخل یک نازل چکه کرده که از طریق یک شیشه بازدید قابل رؤیت میباشد. در اینجا روغن بصورت قطرات ریز شکل در آمده و بوسیله جریان هوا جذب میگردد.

خرید واحد مراقبت پنوماتیک

موارد ذکر شده در بالا بخش های یک واحد مراقبت می باشد که می توانید بسته به نیاز بصورت ترکیبی یا جدا خریداری کنید. در بازار رگلاتور، فیلتر، فیلتر رگلاتور،روغن زن و یا واحد مراقبت کامل وجود دارد. برای مثال اگر به روغن زن نیازی ندارید می توانید فیلتر رگلاتور بخرید. همچنین می توانید برای خرید و مشاوره با ابزار کنترل تماس بگیرید.

خانهمحصولاتتماس